PvdA wil netneutraliteit zonder gaten

Geplaatst op: 22-06-2011 13:00:05

Laatste update:  22 juni 2011 12:59 info

AMSTERDAM – Martijn van Dam, Tweede Kamerlid voor de PvdA, zal donderdag een amendement invoeren waarmee de partij hoopt de fout tijdens de stemming over netneutraliteit van dinsdag te herstellen.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit het document waarover NU.nl beschikt.

In het amendement stelt Van Dam voor de fout van de PvdA, waardoor een amendement dat een uitzondering maakt op netneutraliteit werd aangenomen, te herstellen.

Blokkeren

Dinsdag stemde de PvdA per ongeluk op een amendement van SGP en CDA. Dit voorstel werd ook gesteund door VVD en kon door de fout van de PvdA rekenen op een Kamermeerderheid. Het voorstel houdt in dat websites wel geblokkeerd mogen worden uit ideologische redenen als de internetter daar zelf om vraagt.

Verschillende partijen, waaronder de PvdA, die samen ook een meerderheid vormen in de Tweede Kamer willen netneutraliteit juist in de wet vastleggen om te voorkomen dat providers websites of bepaalde internetdiensten kunnen blokkeren, tariferen of afknijpen.

Maas

Door de fout van de PvdA is er dus netneutraliteit met een uitzondering aangenomen. Een soort maas in de wet waarvan bedrijven mogelijk misbruik kunnen maken, zo stelden sommige Kamerleden dinsdag.

Woensdag wordt de stemming over de Telecomwet, waaronder netneutraliteit valt, hervat. Dan wordt echter niet opnieuw gestemd over het al aangenomen amendement van SGP en CDA. Van Dam voert donderdag dus een nieuw amendement in waarover volgende week dinsdag gestemd zal worden.

Praktijk

Als een meerderheid van de Kamer het voorstel steunt zal de fout van dinsdag hersteld worden. Van Dam laat aan NU.nl weten dat hij er alle vertrouwen in heeft dat een meerderheid het voorstel ook daadwerkelijk zal steunen.

"Uiteindelijk zal de uitzondering van SGP en CDA niet meer dan een seconde in werking zijn", aldus Van Dam. Hij legt uit dat de Telecomwet woensdagmiddag zal worden aangenomen en zijn voorstel naar verwachting de dinsdag daarna.

"Beide wetten gaan dan naar de Eerste Kamer en ik verwacht dat die mijn kleine voorstel sneller zullen afhandelen dan de hele Telecomwet", legt Van Dam uit. Uiteindelijk zullen de twee wetten dus naar verwachting tegelijk in werking worden gesteld waardoor de uitzondering ongedaan wordt verklaard door het nieuwe voorstel.

Geen rotte plek

Kees Verhoeven (D66) reageert verheugd: "Ik ben blij dat PvdA de fout zo snel en slagvaardig herstelt. Na volgende week staat netneutraliteit als een huis. Zonder dat er een rotte plek in de fundering zit."

De stemmingen van woensdag over de Telecomwet als geheel beginnen rond 14.30 uur woensdagmiddag.Bron: Nu.nl
Op dit moment zijn er geen reacties. Log in om een reactie toe te voegen!

E-mail
Wachtwoord